Τι χρειαζόμαστε:
- 1 ½ κιλό κόκορας κομμένος σε μερίδες (ζητάμε να μας το ετοιμάσει ο κρεοπώλης μας)
- 200 γρ. Flora Soft με βούτυρο
- 500 γρ. ψιλοκομμένη τομάτα (σε κονσέρβα)
- 2 κουτ. σούπας συμπυκνωμένος πελτές τομάτας
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φέτες
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κύβος ζωμός κοτόπουλου
- 1 ξύλο καννέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- 3-4 σπόροι μπαχάρι
- 3-4 μοσχόκαρφα γαρύφαλλο
- ½ πορτοκάλι
- ½ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- ανάλογο αλάτι και πιπέρι
- 1 πακέτο χυλοπίτες χωριάτικες
- 200 γρ. ξερή μυζήθρα τριμμένη
Πως το κάνουμε:
- Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε τα κομμάτια από τον κόκορα, προσθέτουμε κρύο νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
- Σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά.
- Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε πάλι κρύο νερό και βράζουμε τον κόκορα ξανά για άλλα 20-25 λεπτά.
- Μόλις περάσει ο χρόνος σουρώνουμε και κρατάμε τον κόκορα στην άκρη.
- Σε ένα άλλο καθαρό και βαθύ σκεύος ρίχνουμε τη μαργαρίνη και την αφήνουμε να θερμανθεί καλά.
- Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του βρασμένου κόκορα. Στη συνέχεια σοτάρουμε στη μαργαρίνη έως ότου πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, μαζί με όλα τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι που πρέπει να έχουμε κόψει πρώτα σε τέταρτα.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθούν τα υγρά κατά το ήμισυ.
- Συμπληρώνουμε με τη συμπυκνωμένη πάστα τομάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή ένταση.
- Ρίχνουμε τον ζωμό κότας και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε ½ λίτρο βραστό νερό μέσα στο σκεύος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-7 λεπτά.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη τομάτα και μαγειρεύουμε έως ότου το κρέας του κόκορα μαλακώσει και η σάλτσα χυλώσει και δέσει.
- Παράλληλα βράζουμε τις χυλοπίτες και τις αδειάζουμε σε πιατέλα
- Ρίχνουμε τον κόκορα από πάνω τους και πασπαλίζουμε με την τριμμένη ξερή μυζήθρα.