Ενα πολύ ωραίο φαγητό που φτιάχνουμε συνήθως σε γιορτινά τραπέζια.
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 ολόκληρο στήθος αρνί ή μισο (ότι προτιμάει ο καθένας)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 1 συκωταριά αρνίσια
- 1 μεγάλη χούφτα κιμά
- ρύζι (κατα προτίμηση καρολίνα)
- βούτυρο φρέσκο
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- άνιθο (ξερό ή φρέσκο)
Πως το κάνουμε:
- Πλένουμε καλά το αρνάκι μας και τη συκωταριά μας και την ψιλοκόβουμε.
- Ψιλοκόβουμε και το κρεμμίδι και το βάζουμε να τσιγαριστεί.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε και την ψιλοκομμένη συκωταριά, την γυρνάμε λίγο με το κρεμμύδι και ρίχνουμε και τον κιμά.
- Ρίχνουμε τα μπαχαρικά αλάτι, πιπέρι και άνιθο.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ρυζάκι μας (αφού το πλύνουμε πρώτα καλά) και βάζουμε και μια μεγάλη φλυτζάνα νερο.
- Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να φουσκώσει.
- Πασαλείβουμε το αρνί μέσα και έξω με φρέσκο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Γεμίζουμε το αρνί και το ράβουμε για να μη χυθεί η γέμιση.
- Ψήνουμε κατά προτίμηση σε γάστρα για 2 με 2:30 ώρες στους 180'c.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν προτιμήσουμε μισό αρνί ζητάμε απο τον κρεοπώλη να χωρίσει την πέτσα απο τα κόκκαλα χωρίς να την κόψει γιατί εκεί θα βάλουμε την γέμηση. Αν θέλουμε βάζουμε και πατάτες γύρω απο το αρνί παίρνουν πολύ ωραία γεύση και επίσης αν θέλουμε εκτός απο το αλατοπίπερο μπορούμε να βάλουμε και πάπρικα εξωτερικά ταιριάζει πολύ.
Αν προτιμήσουμε μισό αρνί ζητάμε απο τον κρεοπώλη να χωρίσει την πέτσα απο τα κόκκαλα χωρίς να την κόψει γιατί εκεί θα βάλουμε την γέμηση. Αν θέλουμε βάζουμε και πατάτες γύρω απο το αρνί παίρνουν πολύ ωραία γεύση και επίσης αν θέλουμε εκτός απο το αλατοπίπερο μπορούμε να βάλουμε και πάπρικα εξωτερικά ταιριάζει πολύ.