Καμπανούλες (φούρνου)

kampanes

Για ποιον κτυπούν οι ... “καμπανούλες” (φούρνου) ;Αύριο είναι Κυριακή. Και η Sonia έχει μία πρόταση για το κυριακάτικο πιάτο : το κλασσικό “pasta al forno”, ζυμαρικά φούρνου, δηλαδή, σε μία πιο “περίεργη” όμως εκδοχή. Με πλασμένα κεφτεδάκια αντί του παραδοσιακού κιμά. Αλλά τι κεφτεδάκια, λιλιπούτεια, κάτω και από 10 γραμμάρια το ένα !!!

Τι χρειαζόμαστε:

για τα mini κεφτεδάκια :

  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 125 γρ χοιρινός κιμάς
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ ψίχα ψωμιού
  • 50 γρ τριμμένο τυρί Parmigiano πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (δείτε “Εκτέλεση” [βήμα 3]) αλάτι, ανάλογα με τα γούστα
  • 75 γρ λουκάνικο
  • 1 μέτριο αυγό

 

για τη σάλτσα :

  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 φύλλα βασιλικού
  • 1 κρεμμύδι
  • 3-4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 500 ml πολτό ντομάτας
  • αλάτι, ανάλογα με τα γούστα

 

για την μπεσαμέλ :

  • 60 γρ βούτυρο
  • 60 γρ αλεύρι
  • 750 ml γάλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, ανάλογα με τα γούστα

 

πριν μπουν στον φούρνο :

  • 3-4 κ. σ. τριμμένο τυρί Parmigiano
  • 300 γρ κοντά ζυμαρικά
  • 150 γρ από κάποια πικάντικη γραβιέρα
  • 3 μέτρια αυγά

 

Πως το κάνουμε:

Τ α κ ε φ τ ε δ ά κ ι α :

  1. Πρώτα πρώτα θα ετοιμάσουμε τα mini κεφτεδάκια μας. Ξεκινούμε ψιλοκόβοντας, κάνοντας ψίχουλα την ψίχα του ψωμιού
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα, να γίνει σαν “πάστα κιμά”, εάν μπορώ να την πω έτσι
  3. Το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για ένα 15λεπτο.

Η σ ά λ τ σ α :

  1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι όπου έχουμε ζεστάνει 3-4 κουταλιές λάδι και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν για ένα 10λεπτο.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση.
  4. Βγάζουμε τον ζυμωμένο κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, των 8 – 10 γρ.
  5. Προσθέτουμε τα mini-κεφτεδάκια στη σάλτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα να ανακατευθούν καλά. Δεν χρησιμοποιούμε κουτάλι, για να μη διαλυθούν.
  6. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για ένα 30λεπτο. Στο τέλος αυτού του χρόνου δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στο αλάτι και λίγο πριν σβήσουμε το μάτι, προσθέτουμε και 3-4 φύλλα βασιλικού.
  7. Λίγη ώρα πριν προσθέσουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα, βάζουμε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει.
  8. Όση ώρα μαγειρεύονται τα κεφτεδάκια, λοιπόν, θα βράσουμε τα ζυμαρικά. Αυτή τη φορά διάλεξα κάτι ωραίες, παραδοσιακές “καμπανούλες”. Θα μπορούσε όμως να είναι οποιοδήποτε μικρού σχήματος ζυμαρικό, ακόμη καλύτερα εάν είναι με τρύπα στη μέση (“κρατούν” καλύτερα τη σάλτσα).
  9. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα όταν θα έχει αρχίσει ο βρασμός του νερού της, και τα σουρώνουμε όταν είναι μισο-βρασμένα (εάν η συσκευασία γράφει 12 λεπτά, θα τα σουρώσετε στα 6).
  10. Τους προσθέτουμε την έτοιμη πια σάλτσα και ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού (μπορείτε κάλλιστα να ρίξετε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα, λίγα-λίγα και να τα ανακατεύετε πριν προσθέσετε τα επόμενα.

Η μ π ε σ α μ έ λ :

  1. Ήρθε η ώρα για την κρέμα μπεσαμέλ. Θα είναι πιο εύκολη από αυτές που ξέρετε. Και χ ω ρ ί ς α υ γ ά ... Σε μία κατσαρόλα, και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο, να λιώσει. Όσο λιώνει το βούτυρο, κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι στο λιωμένο βούτυρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, για να ενωθούν καλά και να μας δώσουν μία σαλτσούλα, αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν r o u x.
  3. Εύκολη δουλειά, ακόμη και για μένα, πρέπει μόνο να προσέξετε να μη κολλήσει ούτε και να καεί και πάρει χρώμα. Γι’ αυτό και το συνεχές ανακάτεμα και η χαμηλή φωτιά. Παραδίπλα σε ένα άλλο μάτι χλιαραίνουμε το γάλα.
  4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, και προσθέτουμε στο r o u x το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το ξύλινο κουτάλι για να μη σβολιάσει.
  5. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά, έως ότου πάρει βράση, οπότε και προσθέτουμε λίγο αλάτι και, εάν σας αρέσει, λίγο μοσχοκάρυδο..
  6. Καπακώνουμε τότε την μπεσαμέλ και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά, για 15 περίπου λεπτά, έως ότου σφίξει όσο την θέλουμε, ανακατεύοντας πότε-πότε. Και να μας σφίξει λίγο πιο πολύ, δεν σκάμε...
  7. Προσθέτουμε επιπλέον γάλα και, ανακατεύοντας πάνω στο σβηστό (αλλά ακόμη ζεστό) μάτι, την αραιώνουμε. Μία ωραία, ελαφριά και χωρίς αυγά μπεσαμέλ είναι έτοιμη στη διάθεσή σας.
  8. Όσο δένει η μπεσαμέλ, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό να βράσουν 2 αυγά. Εγώ, που μου αρέσουν, τα έκανα 3. Εσείς, εάν για κάποιο λόγο θέλετε να τα αποφύγετε, μπορείτε και να τα παραλείψετε. Τα βράζουμε για 7-8 λεπτά, τα θέλουμε να έχουν στερεοποιηθεί αλλά να μην είναι σφικτά, με την “σφικτή σημασία της λέξης” .....
  9. Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος (εάν ξέρω να μετράω καλά, ένα 30 x 20 ήταν ό,τι πρέπει ...) και απλώνουμε στον πάτο της μία μικρή δόση μπεσαμέλ.
  10. Από πάνω της απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τα ζυμαρικά, φροντίζοντας να ισομοιρασθούν τα κεφτεδάκια και να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
  11. Τα αυγά θα πρέπει να είναι έτοιμα. Μόλις πιάσουν τον χρόνο που θέλουμε, τα βγάζουμε από το μάτι και τα κρυώνουμε γρήγορα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε σχετικά λεπτές ροδέλες. Τις μισές από αυτές τις ροδέλες τις απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τα ζυμαρικά μας.
  12. Προσθέτουμε και το μισό από το τυρί, κομμένο σε μικρούς κύβους και απλωμένο ομοιόμορφα και αυτό, να πάει παντού.
  13. Ακολουθεί μία καλή στρώση με μπεσαμέλ, θα απλώσουμε τώρα το μεγαλύτερο μέρος, τα 3/4 της ποσότητας.
  14. Απλώνουμε και τα υπόλοιπα ζυμαρικά, φροντίζοντας πάντα να αρασιώσουμε τα mini-κεφτεδάκια να απλωθούν παντού, ακολουθούν οι υπόλοιπες μισές από τις ροδέλες του βραστού αυγού, το υπόλοιπο τυρί, πάντα σε κυβάκια, και τελειώνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, φροντίζοντας να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του φαγητού.
  15. Από πάνω πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί parmigiano(τις θέλει 3-4 “καλές” κουταλιές) και βάζουμε το σκεύος με το φαγητό στον φούρνο, να ψηθεί για 35-40 λεπτά στους 200ο
  16. Λίγο πριν το τέλος, μπορείτε να το γυρίσετε στο γκριλ, για να πάρει χρώμα.
  17. Όταν στην επιφάνεια έχει δημιουργηθεί μία ωραία τραγανή κρούστα, βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, το αφήνουμε να χλιαρύνει λίγο, ένα 10λεπτο, κόβουμε σε μερίδες.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα ζυμαρικά σας πρέπει να βράσουν και σουρώσουν λίγο χρόνο, αυστηρά τον μισό από στον συνιστώμενο (εάν όχι και λιγότερο), γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να μας μαλακώσουν πολύ, αφού θα μείνουν και αρκετή ώρα στον φούρνο.
Σε κάποιους μπορεί η προσθήκη του αυγού να μην είναι τόσο ευχάριστη. Η γυναίκα μου θα τους κατανοήσει απολύτως. Ε, αφαιρέστε τα αυγά, δεν θα χάσετε και πολλά από γεύση...
Κάποιοι άλλοι, πάλι, μπορεί να σκεφθούν να τηγανίσουν τα κεφτεδάκια, αντί να τα μαγειρέψουν με σάλτσα. Κάντε το άφοβα. Η γεύση είναι και πάλι πολύ καλή, πιστεύω όμως ότι το πιάτο θα είναι λίγο πιο στεγνό. Εκτός και εάν παράλληλα, φτιάξετε και μία ωραία σαλτσούλα... Ε, τότε, πλησιάζετε το απόλυτο!!!
Ετοιμάστε την και από την προηγούμενη και κρατήστε την στο ψυγείο. Θα την βάλετε στον φούρνο λίγο πριν την ώρα που θα καθίσετε στο τραπέζι. Μέχρι να δοκιμάσουν όλα τα καλούδια που θα τους έχετε ετοιμάσει, θα είναι έτοιμη να τη σερβίρετε...

Related Articles

Γιαουρτλού κεμπάπ

Γιουβαρλάκια για παιδιά

Γιαννιώτικη Κιμαδόπιτα

qr code

Και μη ξεχάσετε να μας ψηφίσετε!

Δε - Τε
07:00-14:00, 17:00-21:00

Τρ - Πε - Πα
07:00-14:00, 17:00-21:00

Σα
07:00-18:00

Κυ - Αργίες
07:00-15:00

Κυ - Χειμώνα
Κλειστά

  
  

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα - Τετάρτη
07:00-14:00, 17:00-21:00

Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή
07:00-14:00, 17:00-21:00

Σάββατο
07:00-18:00

Κυριακές - Αργίες
07:00-15:00

Κυριακές - Χειμώνα
Κλειστά